R+I utazók és hobby túrázok

R+I utazók és hobby túrázok

Tippek

2019. január 20. - exactSolution

terkep.jpg

Térkép

Akárhová szeretnél menni, szükséges arról a területről vagy tájegységről egy részletes és lehetőleg minél aktuálisabb, turistajelkulccsal ellátott térkép, amely lehet papír alapú vagy digitális (túra GPS vagy okostelefon megfelelő alkalmazással).

Minden képen ajánljuk, hogy legyen nálad iránytű is és papír alapú térkép is (ha netán az okos eszközök lemerülnének).

Fontos még a tartalék energia forrás, ha minden képen a digitális megoldás a legszimpatikusabb neked.

A papír alapú térképek, csakúgy, mint az okostelefonok nagy része, érzékeny a nedvességre és az egyéb időjárási körülményekre, ezért ezek ellen is védelmet kell biztosítani, különböző tokokkal. 

salo_x_ultra_3_mid_gtx_w_l40475600_1.jpg

Cipő, túrabakancs

Városnézéshez, vagy könnyű terepre bakancs helyett félcipő is használható. De azzal mindig számolni kell, hogy eső mindenkor lehet és a félcipő esőben befog ázni.

Természetesen hóban sehol nem alkalmas a félcipő.
cipő talpa bordázott legyen, mert a sima talp legfeljebb aszfalton, vagy vízszintes, száraz terepen jó.

Nehezebb száraz utakon - esőben, hóban pedig bármely terepen - túrabakancsot célszerű használni.

Vízállóság szempontjából a Gore-Tex, vagy Gore-Tex típusú béléssel ellátott bakancsok a tökéletes választás.
A legjobb márkájú bakancstalp a Vibram. Ezt az elnevezést ráírják az ilyen cipőtalpra.
Papucs, magas sarkú cipő semmilyen túrára nem alkalmas!
Új cipőben nem ajánlott elmenni túrázni, kirándulás előtt ki kell próbálni "be kell járatni".

oltozet.jpgTúrabot

 Az alpesi országokban nagyon elterjedt a két, összecsukható túrabottal történő gyaloglás. Tehermentesíti a lábakat, a felsőtest is igénybe van véve, és segíti az egyensúlyozást.
Egy darab bot használata értelmetlen, mivel ezeket a botokat úgy kell alkalmazni, mint ahogy a sífutók: váltva botozni a két karral, ritmikusan.
Mi most készülünk rá befektetni, mert már sok alkalommal is bebizonyosodott, hogy jó lett volna ha lett volna nálunk.

classic_44602.jpgHátizsák

Ha csak sétálni indulsz, akkor is ebbe pakolod mindened, így szabad mind két kezed (ha nem fogod pl. két gyerekét amúgy is...). Könnyebb a mozgás és a mozgáskoordináció.
A hátizsák legyen könnyű, egynapos túrára max. 30 literes általában elegendő. Mi a Decathlonban a  a Érdemes olyat választani, melynek a hátrésze nem fekszik fel teljesen az ember hátán.

 

Belevalók: 
innivaló
, élelem, tartalék ruházat(magadnak és a gyereknek),  esőkabát, elemlámpa,   elsősegélynyújtó csomag(mi a Decathlonban vásárolt FORCLAZ 100-as elsősegély szettet hordjuk - helytakarékos + még nálunk mindig van: nos-pa, Advill Ultra Forte (felnőtt-fájdalom csillapító, Nurofen szájban diszpergálódó tabletta(gyereknek-fájdalom csillapító), imodium (hasmenésre), algopyrin (láz-és fájdalom csillapító, gyulladás csökkentő), termosz-kulacs (lehet műanyagból, vagy alumíniumból vagy rozsdamentes acélból), gyufa, kés (jó minőségű és többfunkciós legyen - kis és nagy penge, konzervnyitó, üvegnyitó, sörbontó és dugóhúzó), ülőpárna (egy kis darab vízálló polifoam szivacslap legyen), úti okmányok, igazolványok, mobiltelefon, vasúti vagy autóbusz menetrend kivonat (fénymásolat),  kocsikulcs (védő tasakban, külön belső zsebben a kabátunkon vagy a hátizsákban), turista térkép, tájoló vagy iránytű, útikalauz.  

b72fb1be0260f9c9ba86ce810221998a-3.jpgÖltözet
felsőruházat, köztes ruharéteg, alsóruházat...

Felsőruházat: Fontos, az esőállóság, a szélállóság, de eközben az izzadságot el kell vezetniük (Gore-Tex vagy Gore-Tex típusú réteggel legyen ellátva). Ha lehet könnyű típust válasszunk. A nylon, PVC, stb. anyagú esőkabátok, dzsekik, nadrágok vízállóak és szélállóak lehetnek ugyan, de akkor az izzadtságot nem engedik át - csak szükséghelyzetben ajánlott. A polárok általában nem szélállóak, így felsőruházatnak csak szélmentes időben használhatók (léteznek különleges, szélálló polárok is).

Köztes ruharéteg: a polár nagyon alkalmas, melyek 100% különleges műszálból készülnek, melegek és könnyűek (pl. Polartec).
Úgy tartjuk, hogy minden évszakban a réteges öltözködés a legfontosabb, télen kell a trikó, aláöltözetek, harisnyák használata...

Alsóruházat: a túrázás korszerű alsóruhája különleges 100% műszálból készül. Gyorsan elvezeti a nedvességet (izzadtság): rövid- és hosszúszárú alsónadrág, rövid és hosszú ujjú póló is létezik ilyen anyagból (pl. X-Static).
~Télen mi sí aláöltözetet és/vagy sportoláshoz való téli aláölktözetet (foci) használunk. Nekünk nagyon bevált. 

zokni, sapka, kesztyű, napszemüveg, lábszárvédő

Zokni: a pamut, a gyapjú önmagában a túrazokninak ma már korszerűtlen. Túrázáshoz speciális túra zoknit kell használni, melyben némi pamuton, vagy gyapjún kívül a különleges műszálak dominálnak (pl. Coolmax).
Sapka: -nyári, erős napsütésben a nagy karimájú sapka a célszerű-télen vagy hidegebb időben polár vagy szél álló polár anyagú legyen.

Kesztyű: Főképpen télen lesz rá szükséged, polár vagy szélálló polár is megfelelő.
~téli hónapokban természetesen sál - a kör sálat ajánljuk polár vagy meleg szörme szerű polár béléssel.

Napszemüveg: Nem csak erős napsütésben lehet rá szükség, hanem hóban vagy vízparton kevésbé intenzív napsütés mellett is, mivel a hó és a víz erősen visszaveri a fényt. Megbízhatóan kell szűrje az UV fényt, mert ha nem, akkor több a kára a napszemüvegnek, mint a haszna.

Lábszárvédő (kamásli): Nagyobb hóban lehet szükség rá. Esőben , sáros úton és vizes aljnövényzeten haladva is jó szolgálatot tehet: megkíméli a nadrágszárat és használóját a sártól és nedvességtől.
Én fázósabb vagyok, így mindig van nálam.

designed_by_exactsolution-01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://turarafel.blog.hu/api/trackback/id/tr9614574338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása